Meer over Zhineng Qigong

Zhineng Qigong

Zhineng Qigong is een medische Qigong (spreek uit: Tsjie Koeng) vorm. Het is een effectieve manier om te werken aan je gezondheid en innerlijke rust.

Medische Qigong vormt de basis van de Chinese geneeskunde.

 

Je leert op een eenvoudige manier zachte bewegingen te maken, waarmee je lichaam en geest verbindt. Zhineng Qigong werkt vanuit het principe van het ‘zelfhelend vermogen’ van het lichaam.

De oefeningen zijn rustgevend en ontspannend, maar tegelijkertijd voel je je energieker en vitaler.

Oorsprong

5000 Jaar geleden is de Qigong Bewegingsleer geboren in China. Later is dit tot een kunst uitgegroeid van de elite en het werd binnen de familie ‘geheim gehouden’. In de loop van de tijd zijn er dan ook verschillende vormen van Qigong ontstaan.

In 1980 is Dr. Pang Ming met een door hem zelf ontwikkelde methode, Zhineng Qigong (ook wel ZQ) begonnen. Zhineng =’hoge intelligentie/wijsheid’, Qi =’levensadem/energie’ en Gong=’arbeid/discipline’. Dr. Pang Ming is afgestudeerd in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) en de westerse geneeskunde. ZQ gaat uit van de theorie dat wij de energie (Qi) van het universum, waar we zelf een onderdeel van zijn, continue in elke cel van ons lichaam kunnen cultiveren en versterken. Hierdoor heelt de energie lichaam en geest, het bouwt een groot en krachtig Qi-veld op en verbindt je wereldwijd met de mensen die ook ZQ beoefenen.

Het effect van Qigong op kinderen

Gerd Brolin
Gerd Brolin

Gerd Brolin, leerkracht op een Zweedse basisschool, deed onderzoek naar het effect van Qigong op het gedrag van kinderen in haar klas. Ze begon met ongeveer 1 minuut per dag en een paar weken later was het al mogelijk om 10 minuten per dag Zhineng Qigong te doen, tot 20 minuten per dag na 3 maanden.

Conclusies na 4 maanden dagelijks Qigong in de klas:
-minder ruzies tussen de kinderen
-aanzienlijk minder hoofdpijn-/buikpijn klachten
-verbetering van de slaapgewoonten
-de concentratietijd van de kinderen verdubbelde
-de kinderen hadden meer zelfvertrouwen
-verbetering van de motorische vaardigheden

Na afronding van haar onderzoek ging de leerkracht dagelijks door met de Qigong oefeningen op dringend verzoek van haar leerlingen. Zij wilden Qigong niet meer missen.

handen-kids

“Ik vind Kids Qigong heerlijk en het is ook lekker rustig en het geeft me een fijn gevoel. De bewegingen zijn heel soepel en het lijkt dan alsof ik in de lucht vlieg.”

“  En bij het einde, die meditatie dus, vindt ik heel fijn…”

Eleanora,  10 jaar.

 

Meer weten? click hier om contact met me op te nemen

“…..Ronde bewegingen die het Qi en geest verbinden, bewegingen die het lichaam zacht maken en het hart gelukkig…” – Dr. Pang Ming, grondlegger van Zhineng Qigong "…Komt de overtuiging echt van binnen, dan is doorzetten veel makkelijker dan jij denkt…" – Haola